Zijn core business: refurbished, gecertificeerd en eersteklas IT-materiaal leasen aan kmo’s (kleine en middelgrote ondernemingen).

iTakecare mikt op de 1.000.000 btw-plichtige kmo’s in België, en in eerste instantie op de Franstalige markt (Wallonië en Brussel). Het gaat vooral om de kleinste bedrijven: "Ik wil leasing voor een computer, een smartphone, een printer, schermen ... aanbieden aan bedrijven met 1 tot 25 werknemers. Ondernemingen zonder IT-afdeling die zich daarmee bezighoudt dus", vertelt hij.

Met een bijzonder kenmerk: "Die leasecontracten zijn inclusief onderhoud en een omruilgarantie van 36 maanden. Dus als een toestel het begeeft, wordt het meteen vervangen in plaats van hersteld.”

De zaken gaan goed, want de omzet van het bedrijf dat sinds 2021 bestaat blijft in stijgende lijn gaan.

Grenke is een belangrijke schakel bij dat succes. Waarom? "Omdat zij mij als enige een kans gaven terwijl ik voor mijn vorige bedrijf het faillissement had aangevraagd. Ze bieden ook als enigen de 'small ticket'-optie aan. Dat zijn kleine contracten voor bijvoorbeeld de aankoop van een smartphone en een computer voor een bedrijf. Grenke verschijnt op het toneel wanneer zelfs traditionele bankiers hun geloof in de kleine ondernemer verliezen."

En de klanten zijn er, op dit moment 55. Gemiddeld maandelijks ticket: 260 euro. Tot zijn klanten rekent Gianni Sergi onder meer een accountant, een garagehouder, een kapper, een bezorger, een advocaat en zelfs een basketbalcoach en een zangeres. "IT-materiaal huren kon al langer, maar het was nog niet voor iedereen weggelegd”, benadrukt hij. “Alleen grotere organisaties kwamen ervoor in aanmerking. Ik wil zeer kleine bedrijven IT-oplossingen aanreiken. Om de kosten nog meer te drukken, werk ik met refurbished materiaal. Want zelfs als het al gebruikt is, kan een toestel opgeknapt worden en een nieuw leven krijgen."

Voor de ondernemer uit Charleroi en oprichter van iTakecare biedt refurbished IT-materiaal heel wat voordelen. "Het zorgt voor gemoedsrust. Het bedrijf moet zijn liquide middelen er niet voor aanspreken, het krijgt de allernieuwste modellen en in plaats van een investering wordt het een operationele uitgave."

Het ondernemerschap zit bij Gianni Sergi in het bloed. Als zoon van een zelfstandig garagehouder besloot hij niet verder te studeren na de middelbare school en IT-reparateur te worden. Hij loste alle IT-problemen op voor de mensen in zijn omgeving. En zo begon zijn avontuur ... De aanvragen stroomden binnen en Gianni opende zijn eigen winkel. Na vijf jaar moest hij jammer genoeg het faillissement aanvragen. "Slecht voorbereid, slecht begeleid en slecht geadviseerd”, aldus Gianni zelf.

Hij stelt zijn diagnose. Klanten die IT-materiaal willen aanschaffen, moeten dat met een gerust gemoed kunnen doen. Ze moeten weten hoeveel de investering hen zal kosten en advies krijgen over welk materiaal precies bij hun activiteit past.

En als leidmotief stelt Gianni dat "zelfstandigen professionele behoeften hebben, maar over de middelen van een particulier beschikken".  Vanuit die overtuiging startte hij zijn webshop: "Klanten kiezen uit een compleet assortiment en berekenen de maandelijkse betaling die bij hen past." Gianni Sergi analyseert de aanvragen in samenwerking met Grenke en zijn klanten krijgen binnen 24 uur een antwoord. De ondernemers vinden het geweldig dat het leasingproces zo fel vereenvoudigd wordt: "Dankzij Grenke profiteren mijn klanten van een dienst die nog niet bestond toen ik begon."

Hij leidt zijn bedrijf vanuit een filosofie die zijn waarden weerspiegelt, zoals zorg voor milieu en maatschappij.

"Aan het einde van de leasingperiode krijgt de klant de keuze. Ofwel betaalt hij de restwaarde van het product en wordt hij eigenaar van het materiaal. Ofwel schenkt hij het materiaal aan een vereniging die zich inzet om de digitale kloof te verkleinen." Trouw aan zijn overtuiging voegt hij eraan toe: "iTakecare kan zelfs het materiaal tegen de restwaarde terugkopen om het aan verenigingen te schenken.

Aan ambitie ontbreekt het Gianni Sergi niet: "Met mijn hoofd loop ik in de wolken, maar mijn voeten blijven stevig op de grond." Momenteel bedient hij vooral Franstalig België met zijn bedrijf. De hulp van Grenke bood de oplossing voor een van zijn problemen, namelijk aan geld geraken: “Dankzij dit leasesysteem van Grenke kan ik denken aan uitbreiden.” Om te groeien wil hij de Vlaamse en de Luxemburgse markt veroveren, met de ambitie om de marktleider in IT-leasing voor kleine bedrijven te worden.